Sunday, November 16, 2008

GiFteD ChiLDrEn????



Hajat di hati nk relax cketlah weekend ni slpas melalui minggu2 yg menyibukkan...TAPI Yayasan Pelajaran Mara yg amat 'prihatin"' trhadap kami (ye ker??) tlah mnghantar kami ke satu seminar namanye Child Development Conference...mmg huda x nk pgi arr klo ikutkn ati ni sbb ramai sgt org yg escape...tp mngenangkn amanah & jasa ypm pd diriku(ceh3..) huda gagah kn diri tok pg seminar kt ukm yg brlangsung pd ari sbtu 15/11 dr pg smpi ptg...




sesi pagi dyer ok lg,ade moderator yg best...amazing!! huda x ngantok..hehe...pastu mse sesi soal jawab lak,ade sorg senpai (senior) kitorg ni gi hantar soklan dlm bse jpon...dpendekkan cerita moderator tu pon swuh lah si empunya soalan tu baca ape yg dye tulis kt ats ktas..mmg best arr bse jpon senpai ni smpi org cina yg dok kt blakang kitorg ni gtau yg dyer impress ng senpai tu nyer nihongo, gamat jgak arr dewan mse tu...xper2 salah satu cara melatih kebolehan bahasa anda walopon agak poyo:P




Overall conference ni bincang pasl bdak2 yg gifted cm adi putra & bagaimana ibu bapa nk menangani masalah yg dihadapi dgn bdak2 pintar cerdas ni...(mmg trang-trangan xder kne mngena ng kitorg yg blom jd ibu bapa ni~~)




ade satu konflik yg tercetus mase evening session bila sorg malay guy ni bngun tnyer soklan & xplen ttg research dye tok tolong budak yg lmbat dlm pelajaran dgn cara merangsang penghasilan neurotransmitter agar mereka pon leh jd pintar dan cerdas... tp adelah sorg ahli panel nonmuslim ni dyer bangkang kenkyuu tu sbb ktenyer kter xleh jdkn org yg x gifted kpd gifted spt kater malay guy tu...then brlaku ketegangan dlm dewan tu sbb si wanita tu sgt kras dgn pndrian dyer...hmmm bnder ni brpunca ble laki mlayu tu salah guna istilah dlm menerangkan penyelidikan dyorg ditambah lg dgn sikap prempuan yg agak hot-temper & merasa bahawa dri dyer mengetahui sume bnde maka bahang lah suasana dewan yg berhawa dingin itu...




Tapi bg huda semua org Allah dh kurniakan kebolehan masing2...stiap org ade kelemahan & kekuatan..huda terpk,nape lh dyorg nk kne tbuhkn klab sedemikian utk ank2 pintar crdas???!! Rasanye x perlu sbb itu mmg kebolehan yg dikurniakn Allah dan x perlu mmbeza2kan antara yg pintar dan tidak...masing2 ade pranan di muka bumi ni,yg pintar bntu yg x pintar sgt,yg kuat tolong yg lemah,yg kaya tolong yg miskin...COMPLEMENT each other.....x gitu???


hmm sekadar pndapat dr diri yg x matang ini...cuma rasa brsyukur dpt g conference tu sbb Allah bg pluang utk melihat dunia luar & brmacam org2 yg mmpunyai berjenis kangaekata(cara brpk) yg brbeda2...yg pasti forum tu agak lari dr landasan Islam,lbih kpd kebaratan & hanya menekankan pembangunan EQ & IQ sjer..walhal kter insan memrlukan pmbangunan SQ jgak tok seimbang....wallahua'lam



SEGALA YG KITA MILIKI ADALAH MILIK ALLAH..MAKA JGN RIAK DGN STIAP PMBERIANNYA..GUNAKAN DI LANDASAN YG BETUL



5 comments:

sakuradila said...

huda,ganbaro ne~aja aja fighting..doakan dila tabah harungi idup kt cni ye!

stabilo said...

hmm..

nice topic n elaboration..

aku nak jd gifted weyh..errr~~

:)

sakura_heart said...

ehem2 huda....
syg huda!
shashiburi..

ian-xyme said...

weyh huda, nice to see u again.

view up my blog :)

ian-xyme said...

yeah yeah. nie abu, abu sufian :)

naseb ingt lg :D