Saturday, December 13, 2008

Basmalah & pC fair...

Tak nak keluar hujung minggu ni klo ikutkn sbb minggu dpan 18/12 ade kuiz KAGAKU(chem)..

tetapi disebabkn keinginan yg dipendam untuk membeli barang yg teramat sangat dingini telah membawa huda & lini ke PC Fair di KLCC..x pernah pergi PC fair sblum ni sbb x suka klo book fair best sikit sbb ade banyak buku & untung badan boleh jumpa dengan karyawan2 mcm Faisal Tehrani,Awang Murshid & A.Samad Said..klo dkat PC Fair jumpa lap top, 'pandu jari' xpon 'tikus' jelah...


kami pergi beramai tapi smpai sana semua org brpecah mencari barang masing2..sebelum masuk ke dewan utama lini pon ingatkan huda..


"Huda,jangan masuk dulu..baca bismillah,langkah kaki kanan.."


Huda pon ikut membaca & kami meronda-ronda mencari barang yg dihajati...last2 jumpa jugak brg tu tp harganya mahal sikit xde less walaupon di PC Fair..dlm hati rse agak menyesal, baik pergi dekat2 s.alam je x yah pnat2 cm ni...yelah jenama SONY,harga pasaran RM299,kt situ pon sama cuma bezanye dapt bnyk free gift..setelah berfikir secara rasional & warasnyer maka huda pon jadilh beli...dipendekkn cerita sepatutnya duit yg tinggal pd huda x smpi RM10 pon,risau dibuatnye knape duit dlm dompet ni banyak sgt..then waktu makan kt KL sentral tangan ni rasa mcm nk buka balik resit brg yg beli kt PC Fair td tu...


"Ya Allah! Cashier ni salah tulis ke?!! Sepatutnye harga bnde ni RM299 tapi die tulis RM229"

Patotlah baki yg die bg balik mcm trlebih bnyak je..sekarang ni ada 2 kemungkinan je samada cashier slh tulis atau mmg ada diskaun yg huda x tahu..hmm saa wakannai..nak patah balik dh petang,lagipon bak kata Nik tu mungkin rezki huda lagipon penjual dh setuju dgn barang yg dijualnye..akad dah berlaku dgn jayanye...tapi haraplah memg ade diskaun sebenarnye kn, x perlu rasa bersalah sangat...


Cuba mencari hikmah dari apa yg berlaku pagi tadi..mungkin ini jawapannya :


lafaz basmalah memulai langkah kami di PC fair yg mana keberkatan Tuhan ada bersamanya..rezki yg x disangka datang berkunjung bila namaNya mengeringi kita dalam setiap perbutan..InsyaAllah...thanx pd lini juga sbb ingatkn huda dgn lafaz basmalah^^

Moral of da story: jom mulakan dgn Bismillah & akhiri dgn Alhamdulillah dalam setiap langkah kita,moga sentiasa mendapat keberkatan...amin ya Rabbal'alamin..

2 comments:

sakura_heart said...

wah...beli ape tu huda?

Harithmkt90 said...

Alhamdullillah...ada penambahbaikan dalam blog anda. Sama2 kita merasai kekurangan yang ada pada umat hari ini dan berusaha memperbaikinya dengan menjadikan blog sebagai salah satu wihdatul ummah wa fikrah untuk berdakwah.Moga hidup dan dakwah mu diberkati.