Friday, April 24, 2009

SenIoRitY=PriMitiF

wah!!akhirnya hujung minggu tiba lagi..boleh berehat cket..hehe..hmm..buku manikam kalbu masih x jumpa lagi,mntak tolong reefqi pulak carikan sbb dye pon nk gi pwtc Ahad ni..harap2lah jumpa..hmm seminggu lagi nk balik rumah,seronok sgt nk tunggu 1 Mei..yelah walaupon cutinye cket je disebabkan diri ini berada dlm pogram jad yg sgt kedekut dgn cuti makanye setiap cuti itu adlh sgt berharga (>_<)/ SeNiority=PriMitiF...sila angkat tgn pada sesiapa yg setuju dgn huda...ni semua sbb hakimlah ni,adek huda 2nd last yg baru masuk form 1..sekolah agama kt johor..sepanjang 4 bulan masuk sekolah tu macam2 hal yg dye buat...beberapa hari lpas huda call rumah,dye ada kt umah waktu org len gi sekolah..mama kate dye dmam tp bler borak ng dye suara sihat walafiat jer..ish budak sorg ni,seribu satu alasan dye bagi sbb x nk balik asrama..dye takut dgn abh jadi huda terpaksalah amek inisiatif utk berbicara dari hati ke hati..hehe(dh mcm kaunselorlah pulak)



huda: abg,ape masalah abg??ade org buli ke?



hakim:.....



huda:ckplah ng along,ti along bg flying kick kt org yg buli abg tu...(act taekwando pon blajar x abes ade ati nk kick org..nge3)



hakim:barg2 abg ilang..abg x nak sekolah situ lagi..



huda:abg ni jgnlah mcm tu..biasalah tu dok asrama mmg adatlah brg2 ilang..mse kt smap dulu pon brg2 along pnah ilang..



hakim:......



huda:abg npe ni?? tahanlah cket...



hakim:senior pukul abg,katil abg pon kene amek..



huda: abg sabarlah cket..nnti dah naik f2,dah x kene pkul dah..



hakim:....abg x nk sekolah situ!



ish masalah betul adekku sorg ni.act my adek yg f4 pon baru masuk asrama but x bwat masalah cam hakim ni..yelah mungkin dye lebih matang cket kot..hmm mmg banyak alasan yg hakim bg tiap2 minggu sbb nk balik umah..sanggup btul dye naek bas sorg2 dr sekolah dye yg jauh tu ke Melaka tiap2 minggu lak tu...ish3...sedaramara huda rase hakim ade masalah belajar sbb sekolah agama kn,kne blajar bahasa arab n bnyk lagi subjek2 agama len x mcm budak sekolah biasa..tp huda rse x mungkin,dye memg dh biasa dgn subjek2 yg banyk sbb mse sekolah rendah pon dye sekolah arab al-falah..insyaAllah dye dah biasa+ujian baru2 ni pon arab dpt 98,nahu 85...mmg xde masalah lah...ni cuma masalah gangguan emosi+takut ng seniorlah tu..



nilah perkara yg huda plg benci dgn hostel life..SENIORITy...x pahm btullah ape yg bagus sgt dgn seniority ni..since huda sekolah smpailah dh abes and my adek pulak masuk asrama,x henti2 ng masalah ni...masa kt SmapL dulu mmg tipulah klo kate xde masalh seniority and i really hate my senior yg buat jurang antara senior dgn junior..heloo..awak tu manusia jugak,darah kite sama merah,rambut pon insyaAllah sme hitam..xde pe yg lbih..pleazelah..huda ingt lagi mse f1 dulu mmg x sabar2 nk naek f2 sbb x nak kne buli+kene torture+kene pandang serong lagi tp jangkaanku meleset 200% sbb selagi ade org yg lbih tua dr kte kat atas selagi tulah dyorg rase diri dyorg tu lg baek+besar...mase f1 dulu dh mnempuh mcm2 pengalaman pahit so huda berazam x nk bwat bnde yg sama pd my junior and alhamdulillah huda x bwat kt junior2ku yg tersayang...



kite ni kan manusia yg berTAMADUN,bukannye hidup kat zaman batu...Allah bagi akal untuk berfikir.xde pekdahnye mmbuli adek2 yg baru masuk asrama ni...kn baek kalo sambut dyorg dengan mesra,bg tunjuk ajar..ini tidak maki hamun yg mnjadi halwa telinga junior2 yg x tahu apa2 ni..those seniors have created a nightmare in their juniors dream...ksian btul...tolonglah sedarkn budak2 ni...jgnlah jadi manusia yg primitif akalnye walhal berada dkat zaman cybercorp ni...seniority tu ade kt mne2 hatta dh msuk U pon...batch yg ats msti nk kutuk batch yg bwh..they feel that they are much better than junior..hmm no comment! sbnarnye seniority tu mmg kene ade,tapi bukan dgn cara membelasah budak2 ni atau melakukn segala mcm bnde yg x baik ke ats mereka..kan x pasal2 dah jadi masalah mcm adek huda,hakim tu,x nk gi sekolah plak skrg..sape yg susah sekarang,kami sekeluarga jugak yg susah, org yg mbuli tu x susah..

makanye,kite kene ajar budak2 ni jgn buli org laen..klo x same je dgn manusia yg x bertamadun yg hidup mase zaman prmitif dulu+tambah nilai dlm akaun dosa kte yg dh sedia ade bnyknye ni..hentikanlah budaya lapuk,tradisi lame kt asrama ni..PRIMITIF betul!

huda: klo kt asrama dulu ape yg kte bwat baek sume senior nmpak salah..susah2 sgt baek bwat salah je trus..hehe..tp x ckp pon kt hakim cmtu..doakn dye nk gi sekolah balik..^^

"SeSiapA yG mEluPakAn KesaLahaN diRinyA

akAn meNganGgap beSar kEsaLahaN oRg laEn"


5 comments:

sakura_heart said...

ala..ciannye hakim..
bsela huda,bse kalo sek agama ni,
SENIORITY nye lg sgt tggi dr sbp..
mmg mcm dh jd adat...
dila penah rasa..
insyaAllah..
nanti ok la hakim tu...

eD said...

Seniority issue doesn't happen that much in JAD sebab yang masuk JAD semua budak baik. Pegi universiti lain, isu ni masih ada, walaupun sorang2 dah tua berjanggut.

"they feel that they are much better than junior"
Tak pelik pun. At least I've made it this far. You still has to prove yourself kan?

Oh, I hate seniority too.

khairunnisa abd rahman said...

slm huda,
isy3....adik nisa lak tk nk pndh skolah len...
die dpt skolah adik nisa yg f4 tu...
die kate skolah lame lg bez...huhu..
nseb bek nisa ni second intake...klu p orentasi...sure tk thn...hahaha...

huda said...

hehehe..btul3 encik ED eca..
hmm jya ganbarou!

*VOyaGer* said...

hmm, mslh nie...tuh la yg jd bla anggap diri mulia sgt, lebih baik dri yg lain...

ckp la kt hakim, suruh sabar dulu..ad la hikmahnyer tu...